top of page

SOLURILE SI SUBSOLUL



In cuprinsul comunei Pietrosita se intalnesc soluri negre de faneatã, dar in mare parte sunt erodate. La Pietrosita se intalnesc soluri brune si soluri brune podzolite.

Soluri fertile

 

Inspre Moroieni, la punctele Ciocarlãu si Fãuresti, solul este brun deschis, pe alocuri brun roscat. Contine putin humus, argilã, nisip, calcar si alte materii organice si sãruri. Acest teren este bun pentru cultura pomilor fructiferi si a vitei-de-vie, mai ales pe suprafetele expuse la soare.

 

Resursele naturale ale solului sunt reprezentate de pãduri, pãsuni si fanete si de apele de suprafatã. In prezent cea mai mare parte a suprafetelor de pãdure a fost exploatatã. Bogãtia de conifere si foioase a rãmas pe teritoriul comunei Moroieni, care se exploateazã pe plan national, iar prin depozitul de la Pietrosita, bustenii sunt indreptati spre fabricile de mobilã din tarã.

​

Pãsunile si fanetele din hotarele comunei Pietrosita ocupã jumatate din suprafata agricolã a comunei si favorizeazã cresterea animalelor. Cealaltã jumatate este plantatã cu pomi roditori - pruni, meri si peri in cea mai mare parte, si ciresi, visini si piersici, mai putin.

 

​Cariere de calcar

​

Pe teritoriul Pietrositei sunt douã cariere de calcar care au fost exploatate in trecut de fabrica de ciment Fieni si pentru cuptoarele de var ale fabricii Poligora (Titana). Cariera de pe Titana avea calcar negru, varul negru fiind mult cãutat. Se numeste Titana dupã fosta fabricã de ciment Titan din Bucuresti, unde se aducea piatra de calcar de aici. La altã cariera de piatrã in Varful Cumpana roca este exploatatã in piatrã spartã si cuburi, in balastiera Valea Ialomitei din Pietrosita.

bottom of page