







Pietrosita - poartã de intrare spre mãretia Bucegilor
FAUNA

In nordul judetului Dambovita, in zona comunei Pietrosita, fauna se intalneste pe toate treptele de relief.


Zona pãdurilor de rãsinoase
Ursul (Ursus arctos), care trãieste in zona pãdurilor montane, urcã in timpul verii panã in zona subalpinã, iar in perioada de toamnã coboarã in zona subcarpaticã pentru a se hrãni cu fructele din zonele Valea Lupului, Valea Seacã, Valea Tatii si altele.
Cãprioara (Caprealus caprealus), raspanditã in pãdurile montane, coboarã si ea in pãdurile zonei subcarpatice. In pãdurile de rãsinoase, din nordul Pietrositei, intalnim cocosul de munte (Tetrao urogalus), ciuhurezul, porumbacul si cinteza de iarnã.
Tot in zona pãdurilor de rãsinoase apare si rasul (Linx linx), cel mai feroce carnivor al Carpatilor nostri.
​Zona pãdurilor de fag
Atat in pãdurile montane cat si in cele de deal, se intalneste jderul de scorburã (Martes martes) care de multe ori a fost vanat si la Pietrosita. Mistretul (Sus scroaffa), foarte raspandit in zona padurilor de fag, coboarã dupã hranã de foarte multe ori panã in zonele dealurilor subcarpatice. Toamna, dupã ce oile au coborat din munte apare in aceastã zonã lupul pentru a cauta hrana - oile din gospodãriile localnicilor.
Un alt mamifer pe care il intalnim in Pietrosita, avand o mare valoare cinegeticã, este iepurele (Lepus europaeus). In acestã zonã peri- carpaticã intalnim si veverita (Scirus vulgaris). Alte rozãtoare mici cu care se incheie fauna de mamifere sunt soarecii.
Pãsãrile mai intalnite in aceastã zonã sunt cotofana, gugustiucul, cioara, mierla, vrabia si pitigoiul. Incepand din luna aprilie apare randunica, oaspete asteptat cu mult drag de cuibul vechi.
​
Fauna ihtiologicã
Fauna ihtiologicã din aceastã regiune nepoluatã in partea muntoasã cu ape cu pante mari si oxigenate este reprezentatã de pãstrãv (Salmo brutta fario), mreanã (Barbus barbus) si clean (Lenciscus cephallus).






