top of page

ATRACTII NATURALE

Resursele turistice naturale din Pietrosita se leagã in special de Muntii Bucegi care strãjuiesc la nord depresiunea Pietrosita. Localitatea Pietrosita reprezintã si principala cale de acces cãtre zona montanã.  Potentialul de atractivitate al reliefului este dat si de culmile domoale, rotunjite, impãdurite, cu extinse pajisti naturale, utilizate agricol si presãrate cu o serie de gospodãrii sezoniere.

Elementele climatice din Pietrosita creeazã conditii optime dezvoltãrii turismului in general si al turismului rural in toate formele sale. Pozitia sa de adãpost la poalele Muntilor Bucegi, creeazã conditii optime pentru practicarea turismului de recreere si refacere in anotimpul cald. De asemenea topoclimatul local cu temperaturi mai coborate vara si arealul de adãpost creazã premisele dezvoltãrii unui turism de sfarsit de sãptãmanã realizat in cadrul pensiunilor agroturistice.

 

Potentialul de atractivitate al apelor din cadrul Pietrositei si a zonelor limitrofe este dat atat de raul Ialomita, care strãbate Pietrosita cat si de lacurile situate in zona montanã (Bolboci, Scropoasa). Oferta turisticã este pusã in valoare in anotimpul cald sub forma turismului de week-end, dar si a turismului de pescuit.

Atractia turisticã exercitatã de vegetatia depresiunii Pietrosita, este datã de pãdurile de foioase precum si de palcurile de conifere. Atat in cadrul acestor pãduri cat si in alternanta cu pãdurile si cu terenurile arabile se intalnesc areale populate de specii ierboase folosite de localnici pentru cresterea animalelor.

 

La Pietrosita au existat cativa arbori de fag si alte esente care prin vechimea si dimensiunea lor ar fi putut fi declarati monumente ale naturii, dar nu s-a intervenit pentru acestia si, rãmasi neocrotiti de lege, au fost in mare parte sacrificati.

Bogãtia si diversitatea elementelor faunistice se constituie intr-un veritabil potential pentru turismul cinegetic remarcandu-se in acest sens, lupul (Canis Lupus), ursul brun (Ursus Arctos), mistretul (Sus Scrofa), viezurele (Meles Meles), vulpea (Vulpes Vulpes) si iepurele (Lepus Europeus).

Pe langã zestrea turisticã a acestor edificii, se remarcã si activitãtile umane cu functie turisticã, precum festivitãtile cultural artistice (Ziua localitãtii Pietrosita, 17-18 iulie si Toamna literarã 1-3 octombrie) sau resursele de naturã etnograficã de felul mestesugurilor, ocupatiilor, portului, jocului si cantecelor populare sau ale arhitecturii si instalatiilor tehnice tãrãnesti.

Motivatiile principale pentru practicarea agroturismului in arealul pietrositean se referã la reintoarcerea la naturã, sportul, vanãtoarea, ascensiunile si drumetiile, odihna, cura de aer etc. oferite de potentialul turistic natural, prin componentele sale (relief, climã, ape, vegetatie si faunã) ce se imbinã armonios cu potentialul uman (obiective cultural-istorice si obiective economice).

 

Componentele activitãtii agroturistice se referã la structuri de cazare diverse - pensiuni agroturistice, case de oaspeti, complexe turistice, campinguri, ca si la modalitãtile de alimentatie publicã diferite (pensiune completã, demipensiune, mic dejun inclus, pregãtirea mesei de cãtre turisti etc.) la activitãtile de comert pentru comercializarea produselor agro-alimentare specifice si la activitãtile de agrement sau tratament balnear.

bottom of page