top of page

MUZEUL ETNOGRAFIC 'DUMITRU ULIERU'

Incercãrile de infiintare la Pietrosita a unui muzeu de istorie si etnografie au existat incã de la inceputul secolului al XX-lea, cand etnografii si folcloristii au organizat un muzeu mixt al comunei (1942), ce cuprindea documente, dovezi materiale si spirituale ale poporului roman, din acest perimetru, obiecte de etnografie. In anul 1974 comuna Pietrosita dispunea de un muzeu sãtesc amenajat intr-o clãdire-monument de arhitecturã taraneascã construitã la mijlocul secolului al XIX-lea, casa Serb Popescu, si continea o importantã colectie de artã popularã stransã de pasionatul din zonã, profesor Dumitru Ulieru.  

Obiectele de uz casnic ce se aflã expuse la parterul clãdirii ilustreazã aspecte referitoare la cresterea vitelor, pãstorit, pomiculturã, prelucrarea lemnului (tamplãrie, dulgherie), cioplitul pietrei, torsul si tesutul fibrelor vegetale si animale.

 

Muzeul a fost reorganizat in vara anului 1998 in acelasi spatiu. Cladirea Muzeului Etnografic are suficient spatiu pentru ilustrarea prin exponate a ocupatiilor si mestesugurilor traditionale.

    Impãrtirea pe teme a sãlilor muzeului este urmãtoarea:

 

  • prima camerã de la parter trateazã ocupatiile principale ale locuitorilor;

  • a doua salã trateazã mestesugurile, in special prelucrarea lemnului, a pietrei, dogãria, rotãria si prelucrarea metalului; de asemenea, prezintã piese din instalatii hidraulice tãrãnesti traditionale;

  • la etaj, sala principalã e rezervatã prezentãrii covoarelor si textilelor mici de interior, dar si costumelor populare specifice zonei;

  • celelalte douã sãli mai mici de la etaj adãpostesc interioare specifice Pietrositei cu mobilier, textile si obiecte casnice.

La inceput a fost o colectie scolarã stransã de profesorul Dumitru Ulieru si elevii sãi. A fost inaugurat dupã obtinerea de cãtre acesta, in cartierul Joseni, a casei monument istoric din secolul al XIX-lea apartinand Auricãi Serb Popescu. Clãdirea care adãposteste colectia are douã nivele cu importante spatii deschise, prispa pe douã laturi si foisor. Casa a apartinut initial lui Ghitã Serb Popescu. Planul clãdirii implicã la ambele nivele, in continuarea foisorului de pe latura de sud, o salã inchisã, care imparte clãdirea in douã pãrti egale. Aceastã salã adãposteste si casa scãrilor. Din aceastã salã este dirijat accesul la incãperi, actualele sãli ale muzeului, spatiile deschise – prispa si foisorul.

 

Parmalacul, stalpii, florarul si frontonul sunt adevãrate dantelãrii in lemn, de altfel tipice si altor locuinte ample din Pietrosita. Muzeul etnografic este aproape in intregime dedicat ocupatiilor si mestesugurilor ce caracterizeazã zona – prelucrarea lemnului, a pietrei, cresterea animalelor, pomicultura si mai ales productia casnicã de textile de interior, Pietrosita fiind renumitã pentru covoarele ei "in roate", in special pe fond negru.

De asemenea sunt prezente in aceastã expozitie permanentã obiecte ilustrand transportul si cãrãusia: un car cu osii de lemn, tanjale pentru cai si boi, sei de cal si de mãgar, sãnii pentru cãrat lemne, cosuri si cobilite. Se regãsesc aici piese de port, scoarte, stergare, ceramicã popularã si buciume, buhaie, plosti, etc. Muzeul prezintã, pe langã colectia profesorului Dumitru Ulieru, interioare tãrãnesti, care vorbesc vizitatorului despre specificul vietii tãranului roman din Pietrosita in contextul civilizatiei nationale.

​

Meritul pentru amenajarea muzeului ii revine profesorului Dumitru Ulieru, fãrã stradania cãruia multe dintre obiectele expuse s-ar fi pierdut. Piesele, cele mai multe dintre ele unicat, au fost adunate de la oamenii din sat. Muzeul reuneste in colectia sa atat obiectele adunate de Dumitru Ulieru, cat si exponate specifice zonei provenind din patrimoniul Complexului National Muzeal "Curtea Domneascã" din Targoviste.

​

​Dascãl al comunei, Dumitru Ulieru a fost mereu preocupat de pãstrarea vie a amintirilor despre trecutul pãrintilor si bunicilor sãi si a depus mari eforturi, cu ajutorul elevilor sãi, dar si al locuitorilor, pentru a strange cat mai multe obiecte traditionale. Muzeul a fost inaugurat in anul 1974 si ii poartã numele profesorului Dumitru Ulieru.

bottom of page