top of page

LACUL BOLBOCI

Lacul Bolboci este situat in aria geograficã protejatã a Parcului Natural Bucegi, la 30 km de Pietrosita, la 15 km de Sinaia si la circa 10 km de Pestera Ialomitei, fiind format pe cursul Raului Ialomita. Este situat la granita dintre judetele Dambovita si Prahova, in muntii Bucegi, la o altitudine aproximativã de 1.480 m, in apropiere fiind Cabana Bolboci si Cabana Zãnoaga.

La Lacul Bolboci se poate ajunge pe douã cãi: din Orasul Targoviste, prin Pietrosita si Scropoasa si de la Sinaia sunt 15 km din centrul orasului. Se pot face si pe jos, sau se poate merge mai intai cu telecabina panã la cota 2000.

​

Desi este un lac artificial, implicarea antropicã nu a adus nici cea mai micã daunã acestui minunat colt de naturã. Amplasatã chiar in inima muntilor, aceastã intindere de apã incantã ochii turistilor, reprezentand un loc deosebit, un spatiu in care frumusetea si puritatea naturii nu au fost deloc stirbite de influenta umanã. Culoarea albastrã a lacului il face deosebit, parcã ai sta aici o vesnicie fie doar si pentru a te linisti si calma dupã viata zbuciumatã de zi cu zi.

Fie cã este privit de sus, de pe culmile inalte ale Bucegilor, sau doar de la cativa metri distanta, Lacul Bolboci are acelasi farmec specific, indemnandu-te sã evadezi din agitatia cotidianã intr-o oazã de liniste, deconectandu-te de toate problemele si relaxandu-te in voie privind podoabele naturale cu care tara noastrã a fost inzestratã.

​

Trebuie remarcat si barajul de aici, ridicat in amonte de Cheile Zanoagei, amenajat in scop hidroenergetic, pentru alimentarea cu apã a orasului Targoviste. Barajul se infatiseazã impunãtor, mãsurand aproximativ 55 metri inãltime si adãpostind in spatele sãu o intindere de apã ce inglobeazã in jur de 18 milioane de metri cubi. Barajul Bolboci care retine apele Ialomitei este barajul aflat la cea mai mare altitudine din Romania. Pe malul lacului se gãseste si Cabana Bolboci, ce dispune de aproximativ 60 de locuri de cazare, cu restaurant si terasã exterioarã.

Atat cabana, cat si lacul de aici reprezintã un punct de plecare spre celelalte atractii turistice ale acestei zone a Muntilor Bucegi: Cheile Tãtarului, Schitul si Pestera Ialomicioarei, Cheile Zanoagei, Lacul Scropoasa, Cheile Orzei. Sunt marcate numeroase trasee montane ce strãbat culmile semete si sãlbatice, conducandu-i pe turisti cãtre Lacul Scropoasa, Zona Pestera–Padina, unde poate fi vizitatã Pestera Ialomicioarei sau cãtre Cabana Babele. La o distantã foarte micã de lac trece si Drumul Babelor, cunoscut si sub numele de Transbucegi. Acesta a fost recent asfaltat si surprinde, de-a lungul traseului sãu, din Sinaia spre Cabana Babele, o micã parte din spectaculozitatea panoramelor naturale ce definesc aceastã zonã muntoasã.

Este lac artificial foarte frumos, incadrat intr-un peisaj mirific si reprezintã, de fapt, apele Ialomitei blocate la circa trei kilometri in aval de un baraj, alimentate dinspre nord-vest de apele Vãii Tãtarului, Vãii lui Mircea si Vãii Bolboci, iar dinspre est de Valea Nucetului. Astfel, pentru a strãbate segmentul de traseu Cheile Tãtarul Mare – Cabana Bolboci construitã in 1928, situatã in imediata apropiere a barajului, trebuie fãcutã in prealabil o apreciere vizualã a nivelului lacului.

 

Pe malul drept traseul este mai pitoresc, dar la debite mari trebuie tinut cont de faptul cã afluentii dinspre nord-vest devin la randul lor lacuri si trebuie ocoliti in intregime (cu exceptia Vãii Tãtarului peste care este pod) prin capetele din amonte.

 

Ca alternativã insã, existã un drum forestier mai la altitudine, ocolitor, ceva mai lung si se deruleazã prin pãdure. Lacul Bolboci este amplasat intr-un loc de o mare frumusete si nu foarte cunoscut; apa lacului este foarte rece chiar si vara. Este insã si azi o zonã destul de rusticã, si de aceea incantãtoare.

bottom of page