







Pietrosita - poartã de intrare spre mãretia Bucegilor
CASCADA 'SAPTE IZVOARE'
Pe Valea Ialomitei, intre Lacul Bolboci si Lacul Scropoasa, se aflã un loc unic în lume - Cascada ”Sapte Izvoare” - care ascunde o sursã de apã purã, cu calitãti speciale. Cu toate cã primele cercetãri au inceput in urmã cu 90 de ani, nici in momentul de fatã nu s-a putut gãsi o explicatie precisã cu privire la ce se intamplã aici.
Cascada ”Sapte Izvoare” este consideratã un loc nefiresc, datoritã zvonurilor rãspandite despre aceastã zonã si puternica incãrcãturã istoricã pe care o poartã. Cascada este consideratã o sursã de apã sacrã incã de pe vremea dacilor, in urmã cu peste 2000 de ani. Legenda spune cã din apele acestea a bãut insusi zeul suprem al geto-dacilor, Zamolxe, apa de aici fiind consideratã purã si unicã in lume.




Informatiile desecretizate de curand, indicã faptul cã incã de pe timpul lui Ceausescu, siguranta nationalã avea indicii despre aceste izvoare tãmãduitoare, izvoare ce au fost analizate incã din primavara anului 1935, atunci cand mediile academice, spre surprinderea a multor servicii, au adus rezultate incredibile.
Surprinzãtor este faptul cã, dupã o multitudine de analize efectuate cu privire la chimia apei, cercetãtorii au ajuns la concluzia cã aceastã apã nu prezintã forme nocive, poluante, adicã n-a fost gasitã nicio bacterie care sã poatã influenta (chimic negativ) valoarea 0 pozitiv a acesteia. Mai mult, atat expertii in chimie-fizicã cat si geofizicienii au mãrturisit cã ceva nu este in regulã cu aceastã apã, al cãrei debit este de aproximativ cateva sute de litri pe secundã, intrucat nu s-a detectat nicio formã de azotati sau azotiti, cei din urmã clasificand-o fãrã rezerve, una dintre cele mai pure ape potabile de pe Terra.
Se presupune cã cele sapte izvoare reprezintã chiar “apa sfantã” a dacilor. Acestia credeau cã izvoarele detin puteri miraculoase de vindecare. De altfel, pe scuturile de luptã ale dacilor se afla si simbolul acestui loc magic, pe care l-au si denumit, potrivit stiintei dacice, “Zona Nemuririi”.
De fapt, in opinia cercetãtorilor, absolut toatã apa care izvorãste din Masivul Bucegi este guvernatã de aceleasi proprietãti miraculoase, insã, intreg masivul, potrivit stiintei, baladelor strãvechi, este un hotar de o valoare inestimabilã.
Valea Superioarã a Ialomitei era vãzutã ca apa sfantã a traco-daco-getilor, care au numit-o Naparis-Cerescul, datoritã faptului cã izvora de sub Varful Omu. Arheologii au descoperit de-a lungul timpului o serie de obiecte crestine vechi, dar si mai multe biserici ingropate de-a lungul cursului acestui rau.
Raul Ialomita izvorãste din Muntii Bucegi si isi desfãsoarã albia, potrivit cercetãtorilor, subteran/suprateran pe o lungime de 400 kilometri, avand o retea hidrograficã de 3.131 kilometri.
Ialomita izvorãste de fapt, de sub o stancã curbatã, ce are o poveste interesantã, numitã Mecetul Turcesc, stancã pe care montaniardul Ioan Turcu din Zãrnesti o numise la 25 august 1886 “La Bisericã”. Cursul de apã pe prima sa portiune de izvor se numeste Valea Bisericii care, mai in aval, dupã ce sare Cascada Obarsiei, devine Valea Obarsiei, zonã, care este inzestratã cu functii la fel de miraculoase.

Incã din vremuri demult apuse, atunci cand Zeii guvernau si propovãduiau pacea pe pãmant, tinutul sfant al dacilor se remarca prin plaiurile sale inflorite, profund inzestrate de mireasma plantelor vindecãtoare, dar si prin esenta vie, apa, care izvora neincetat din grotele reci si intunecate ale Bucegiului. In inima sa, intre Lacul Bolboci si Lacul Scropoasa, undeva pe versantul estic al masivului, la o altitudine de aproximativ 1300 de metri, intr-un loc cunoscut de peste douã milenii, despre care legendele amintesc cã era zona initiaticã a strãmosilor nostri, se aflã un loc unic pe planetã, care ascunde o sursã de apã misterioasã.
”Sapte Izvoare” este un loc deosebit, uitat de lume, unde, alãturi de discipolii sãi, Zamolxe tinea cursuri de medicinã si trata afectiunile in ansamblul lor, tinand cont cã acestea aveau repercursiuni atat asupra corpului fizic, cat si asupra psihicului. Strãmosii nostri erau inzestrati cu cunostiinte solide asupra efectelor plantelor si apelor termale, insã stãpaneau si metodologii avansate de preparare a tincturilor si unguentelor medicinale. Foarte important este faptul cã dacii se ocupau si de chirurgie, disciplinã descoperitã nu de mult prin intermediul arheologilor pe teritoriul tãrii noastre.
Fiind de interes maxim, prin anii 1981–1982, si societatea Hidrotehnica a efectuat studii cu privire la misterioasa apã din inima Bucegilor, iar dupã aflarea rezultatelor, s-a concluzionat cã ”Sapte Izvoare” este sursã de apã fãrã pereche pe Terra, si cã, potrivit istoriei, existã un simbol al celor sapte izvoare redat chiar pe Columna lui Traian.
Testele stiintifice au dovedit cã apa de la ”Sapte Izvoare” are toti indicatorii calitativi, un standard superior tuturor surselor de apã cunoscute in lume, numãrul bacteriilor fiind zero, ca si poluarea cu azotati si azotiti. Cercetãtorii au douã ipoteze privind puritatea celor “Sapte Izvoare”. Prima se referã la faptul cã este posibil sã treacã printr-un camp magnetic, fiind curãtatã astfel de toate impuritãtile. A doua ipotezã implicã existenta unui zãcãmant de argint pe langã care trec izvoarele, fiind impiedicatã astfel dezvoltarea bacteriilor ce ar putea apãrea in apã, ordonand structura molecularã, panã la ideal.
Totusi, nu se stie dacã vreuna dintre aceste variante este cea realã, astfel cã zona rãmane in continuare invãluitã in mister.
Bioenergeticienii spun cã in zonã existã energii pozitive foarte puternice. De altfel, de-a lungul vremii, au existat si mãrturii ale unor oameni care au sustinut cã s-au vindecat miraculos de anumite afectiuni pe baza acestei miraculoase ape. Apa de aici este imbuteliatã drept apã platã 7 Izvoare, la Moroieni.
Zona este una deosebit de pitoreascã, cascada se incadreazã intr-un peisaj feeric, iar zona cuprinsã intre Scropoasa si Zãnoaga este una specialã, de nedescris.
In apropierea Cascadei ”Sapte Izvoare” se pot vizita Platoul Padina, Platoul Zãnoaga, Cheile Zãnoagei, Lacul Scropoasa si Lacul Bolboci.





