top of page

SATUL PRUNILOR PE DEALUL FRUMOS

E aproape o minune sã gãsesti la circa 1,5 ore de Bucuresti, pe raza localitãtii Pietrosita, un loc la poalele muntilor, izolat, imprevizibil, care sã asigure calitate, intimitate, priveliste frumoasã, mancare bunã. Iar dacã existã, ea va fi identificatã si cotropitã repede de bucurestenii cu GPS care fac grãtare interminabile ascultand "muzicã" la maxim. Si totusi aceasta, minunea, existã: tocmai am gãsit o locatie care are sanse mari sã reziste mãcelului. Poate cã si pentru cã nu este pe Valea Prahovei.

O atractie mai neobisnuitã, dar relevantã pentru cinefili, ar fi vecinãtatea satului Glod (la iesirea din Moroieni cãtre Sinaia). Este locul in care s-au filmat scenele din filmul Borat, cu satul lui natal care au starnit ulterior ceva controverse. Adicã dupã ce au primit 4 euro de persoanã ca sã facã figuratie, dar nu s-au dezmeticit sã intrebe ceva despre film, localnicii s-au gandit mai tarziu cã au fost pusi intr-o lumina proastã nemeritatã. Cel mai bine e sã treceti pe acolo sã vã dati singuri rãspunsul.

Ce face Satul Prunilor deosebit este confortul si calitatea cazãrii, apropierea de Bucuresti precum È™i asezarea pe coama dealului si privelistea superbã asupra Pietrositei, Bucegilor si Leaotei. Pentru a merge in weekend la Satul Prunilor trebuie sã vã rezervati locuri din timp. Pozitia destul de izolatã necesitã, poate, o masinã ceva mai performantã iarna. Pentru accesarea traseelor montane din inima Bucegilor aveti de mers cu masina circa o orã panã in zona Padina.

Locul se numeste Satul Prunilor, se aflã la Pietrosita, pe drumul Targoviste – Sinaia. In Pietrosita, din soseaua principalã se urcã la stanga circa 3…4 km, cãtre satul Dealul Frumos, iar pe culmea dealului se face din nou la stanga circa 500 m. Existã indicatoare, e simplu de ajuns.

 

Proiectul de arhitecturã este de inspiratie localã si constã din 7 vile identice, fiecare cu cate 3 dormitoare si fiecare cu baia proprie, 'living-room' super spatios si 'open kitchen', terasã cu masã, scaune si grãtar, wifi, TV. Vilele sunt la distante decente unele de altele astfel incat sã nu fiti deranjati de cãtre ceilalti.

 

Intr-o clãdire separatã este amenajat un restaurant spatios,  aprovizionat, pe cat posibil, cu produse locale din satele vecine. Meniul este traditional, gãtit dupã principiile bucãtãriei slow food. De asemenea, toti cei care lucreazã aici sunt ori din Pietrosita, ori din Dealul Frumos. Se poate spune cã Satul Prunilor incearcã sã fie si un business al comunitãtii locale, asa cã banii dvs. nu vor ajunge integral la Metro sau Carrefour.

Proiectul, a cãrui valoare a fost de 1.227.800 de lei, din care fonduri nerambursabile 859.460 lei, a constat in construirea unui restaurant cu specific local. De fapt, acesta era un criteriu de eligibilitate al proiectului respectiv. Locatia este bine plasatã pentru cei care vor sã facã drumetii in Bucegi si cei, mai putini, care vor sã meargã in Leaota. Din Moroieni drumul judetean 704 urcã spre Pestera, dar mult mai aproape puteti ajunge la lacurile si cabanele Scropoasa si Zanoaga. O altã optiune intersantã este mountain-biking-ul. Pasionatii de off-road pot de asemenea sã isi chinuie vehiculele pe numeroasele drumuri forestiere care urcã in platoul Leaota din Runcu, Brebu sau Pucheni. La cerere existã un ghid pentru alpinism, puteti face parapanta, tir cu arcul, plimbãri cu nelipsitele ATV-uri.

Si, pentru cã oamenii cu viziune observã ceea ce este frumos si stiu sã si investeascã in astfel de locuri, in Satul Prunilor, turisti din tarã si de peste hotare poposesc, an de an, in complexul turistic ridicat de un roman care si-a dorit incã de cand era student si a pus pentru prima datã piciorul in acest loc, un astfel de proiect. Si l-a pus in practicã, peste ani, cand a avut si banii necesari pentru investitie.

 

"Eu am ajuns primul aici cu sotia mea. Eram studenti si ne-a plãcut atat de mult. Am gandit de atunci proiectul, dar panã am avut si bani sã fac a durat ceva timp. Nu am renuntat nicio clipã si l-am adus si pe partenerul meu de la Londra. Asta este o zonã pe care eu o visez de mult", ne-a declarat Bogdan Clinciu, managerul proiectului.

 

Proiectul cu restaurantul a venit in urma finalizãrii vilelor, in urmã cu ceva timp, vile care au fost construite initial pentru regim stil catering, dar cã, ulterior, practica economicã a demonstrat cã pentru a pãtrunde pe un anumit segment de piatã, este nevoie de un restaurant, drept pentru care s-a plecat la drum cu proiectarea unui restaurant. 

bottom of page